Nieuws overzicht

AFM: achteraf betalen kan riskant zijn

Een aankoop doen en achteraf betalen (Buy Now, Pay Later – BNPL) biedt consumenten voordelen, maar levert ook een hoger risico op schulden en schuldenstapeling. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na verkenning van de BNPL-markt.

Lees verder

Meer mensen willen verhuizen maar vinden geen woning

In 2021 zeiden bijna 900 duizend mensen dat ze wel wilden verhuizen, maar geen woning konden vinden. Dat waren er ruim twee keer zo veel als in 2015. Vooral jongeren die bij hun ouders wonen (13 procent) en alleenwonenden onder de veertig (12 procent) gaven aan wel te willen maar niet te kunnen verhuizen.

Lees verder

Huizenprijzen blijven licht dalen

De prijzen voor koopwoningen waren in oktober iets minder hoog dan de maand ervoor. Het is maar een kleine daling van 0,5 procent vergeleken met de prijzen van september. vergeleken met een jaar geleden zijn de prijzen nog steeds aan het stijgen.

Lees verder

Kabinet wil meer geschikte woningen voor ouderen

Het kabinet wil meer woningen voor ouderen bouwen. Tot en met 2030 moeten er 290.000 woningen bijkomen die geschikt zijn voor deze leeftijdsgroep. Dat stelt minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Er wordt wel getwijfeld aan de haalbaarheid van dat plan.

Lees verder

Huizenkoper kiest vaker voor variabele hypotheekrente

Bij het afsluiten van een hypotheek kiezen mensen steeds vaker voor een korte rentevasttijd. Vanwege desterk gestegen rentes zijn een variabele hypotheekrente of een rentevasttijd van een jaar populair.

Lees verder

Nederlanders kiezen voor hoger eigen risico zorgpremie

Er wordt steeds vaker gekozen voor een maximaal eigen risico van 885 euro bij een zorgverzekering. In 2020 koos 25 procent daarvoor, nu is dat bijna 40 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Independer. Het eigen risico verhogen kan een premiekorting opleveren tot 300 euro per jaar.

Lees verder

ABP en PME verhogen pensioenen flink

Ambtenarenfonds ABP en het fonds voor metaal en elektrotechniek PME verhogen de pensioenen voor aangesloten werkenden en gepensioneerden flink. ABP doet er per 1 januari 11,95 procent bij en bij PME is de verhoging 6,2 procent.

Lees verder

AFM onderzoekt link hypotheekbedrag en betalingsachterstand

Huishoudens die ten opzichte van hun inkomen veel lenen voor hun hypotheek hebben een verhoogde kans op betalingsproblemen. Betalingsachterstanden komen in Nederland echter nog relatief weinig voor. Dat blijkt uit een analyse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Lees verder

Consumenten tevreden met directe schadeafhandeling

Consumenten zijn tevreden over de invoering van de directe schadeafhandeling. Directe schadeafhandeling (DSA) was als proefproject opgezet en die proef wordt nu verder uitgebreid.

Lees verder

Steeds meer ondernemers betrapt op verzekeringsfraude

Er worden steeds meer ondernemers betrapt die verzekeringsfraude plegen. In totaal betrapten verzekeraars vorig jaar zo’n 13.000 mensen (particulier en ondernemer) op het plegen van fraude met verzekeringen. In totaal probeerden zij voor ruim 85 miljoen euro te frauderen.

Lees verder