Hypotheken voor senioren

Hypotheken voor senioren

Senioren met een eigen woning die willen verhuizen of aan het eind van hun looptijd zitten, kunnen een probleem hebben. Want banken zijn niet altijd bereid een nieuwe hypotheek te geven of de hypotheek te verlengen. Maar er wordt over oplossingen nagedacht. 

Hypotheek voor senioren

Als u minder dan tien jaar van uw AOW af zit, baseert de hypotheekverstrekker uw hypotheekmogelijkheden op uw pensioeninkomsten. Wanneer u straks alleen AOW heeft, met eventueel een klein pensioentje, zijn uw hypotheekmogelijkheden sterk beperkt. U bent dan misschien gedwongen uw woning te verkopen en een huis te huren. 

De kans is groot dat u dan veel hogere maandlasten heeft dan wanneer u een andere woning zou kopen of de hypotheek op uw huidige woning zou verlengen. Verschillende hypotheekverstrekkers zien in dat dat een ongewenste situatie is. Zij hebben daarom allerlei oplossingen bedacht om u ook op latere leeftijd een hypotheek te kunnen verstrekken. Vraag ons wat in uw situatie uw mogelijkheden zijn. 

Seniorenhypotheek met NHG 

Bij het vaststellen van een hypotheek gebruiken banken een standaardtoets die rekening houdt met hoge hypotheeklasten. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft voor senioren deze standaardtoets losgelaten. Voor een ‘seniorenhypotheek´ met NHG wordt dan gekeken naar uw werkelijke lasten. Er gelden drie voorwaarden:

  • De prijs van de nieuwe koopwoning mag niet meer zijn dan €325.000 of €344.500 voor woningen waar u energiebesparende voorzieningen wilt treffen (2021).
  • Uw maandlasten moeten lager worden dan bij de oude hypotheek.
  • U moet de rente voor minimaal twintig jaar vastzetten. 

Verzilverlening en Blijverslening

Er zijn gemeenten en provincies die senioren een Verzilverlening of een Blijverslening bieden. De hypotheekvormen zijn bedoeld om een gedwongen verhuizing te voorkomen of om de woning aan te passen. 

Gerelateerde pagina’s